Stor aktivitet på DRUPA 2012

Jagt på bedre, hurtigere og billigere udstyr

Selvom der var cirka 75.000 færre deltagere end på DRUPA 2008, var der en hektisk summen af aktivitet i dagene fra den 7.-9. maj. Måske var det netop i disse dage, at asiaterne havde valgt at besøge verdens største fagmesse indenfor tryk og papir, for de fyldte godt op i gangene. Men også en del danske avistrykkerier havde lagt vejen forbi, og det umiddelbare indtryk var, at de var på en konkret jagt efter udstyr, der kunne hjælpe dem på den ene eller anden måde. Bedre, hurtigere eller billigere, eller måske ligefrem udstyr, der kunne sikre dem en konkurrencemæssig fordel.

Automatisering og digital trykning som hovedtemaer

DRUPA havde på forhånd udråbt bl.a. automatisering og digital trykning til hovedtemaer. At dømme efter de danske kunder var det automatisering og retro-fitting sammen med value-added printing, der stod øverst på dagsordenen, imens man på leverandørsiden havde indtryk af, at et større gennembrud på digital trykning var lige rundt om hjørnet.

Enklere og billigere styresystemer til trykpresserne

Nye styresystemer til trykpresserne, som både er enklere og billigere at vedligeholde, og som giver flere muligheder for automatisering, var absolut et tema. Samtidig er der et stadig større udbud af systemer, der kan integreres med eksisterende udstyr. Det gælder både inden for automatiske registersystemer, afskæring, banespænding, farvestyring og senest også automatisk fugtevandsstyring, som fx QI udbyder. One button printing nærmer sig med hastige skridt.

Interesse for value-added printing

Value-added printing, altså det at tilføje det trykte produkt nogle egenskaber, der gør kunden mere tilfreds – fx trimning, hæftning, adressering, påklæbning, omslag m.m. - så også ud til at have interesse for flere trykkerier. Viften bliver stadig større, og der blev blandt andet snakket en del om at køre med UV-farver på et enkelt tårn, for derigennem at kunne tilbyde tryk på forbedrede papirkvaliteter.

Mange nyheder inden for digitaltryk

På digitaltryk siden var udbuddet overraskende stort. Også når man kigger på avissegmentet. Der var flere rulleløsninger, der i høj hastighed trykte aviser og som samtidig demonstrerede hurtig omstilling til helt andre typer produktioner, fx bøger. Det så man bl.a. hos den japanske trykmaskine-leverandør TKS, som både har stor erfaring med traditionelle rotationsløsninger og nu også udbyder digitalt avistryk. Men praktisk talt alle traditionelle leverandører af coldset-rotationer udbyder digitaltryk, alene eller i samarbejde med traditionelle digitale trykmaskine-leverandører. En af de mest spændende trends i den forbindelse er, at der tilsyneladende er et opbrud i den hidtidige binding mellem maskin- og farveleverandør. Flere af de digitale trykmaskiner kunne anvende farve fra forskellige leverandører. Det vil alt andet lige give en større konkurrence og dermed et billigere digitaltryk på sigt.

Nyt digitaltryk-koncept fra Landa

Som en lille kuriositet skal nævnes de nye digitale trykmaskiner fra Landa. Landa stod i sin tid for de første digitaltrykmaskiner, der kunne producere i offset kvalitet i en hæderlig hastighed, nemlig Indigo’en.
Landa lancerer nu et helt nyt koncept, der dels består af et maskininterface, som ligner en 80” iPhone, dels af en blækteknologi, der hedder nanoink. Nanoink skulle muliggøre et lavt farveforbrug, en super høj kvalitet, tryk på praktisk talt alt, du kan proppe i maskinen, samt en lang holdbarhed! Teknologien er tiltrådt af bl.a. Heidelberg og MANRoland. Desværre vil de første maskiner tidligst blive solgt ved udgangen af 2013, men du kan for 10.000 euro blive skrevet op til at være blandt de første.

Har du spørgsmål til ovenstående eller ønsker en uddybning af noget, er du velkommen til at kontakte Søren Winsløw på telefon 33 97 42 29 eller på e-mail sw@ddpff.dk.

Årligt arkiv