Adobe InDesign - del II

Output Guide skal opfattes som en sidste kontrol af ens arbejde FØR eksport til PDF. Her er også mulighed for bedre at forstå nogle af de faldgrupper, der kan opstå i dit InDesign job. 

De ting, som du skal tjekke, ligger alle under menuen Vindue/Window:
Info: Oplysning om Dokumentet/-indhold, opløsning, farvetilstand (figur 1).
Output: Indhold af dokumentet med Separation/Transparent Preview og Trap Presets (som står til standard) (figur 2).
Attributes: Overprint tilstand for det enkelte objekt. Her kan du også slå enkelt objekter fra, der ikke skal med i PDF filen (figur 3).
Trap - eller udsparing som det også kaldes - er ikke taget med i denne guide. Det vil blive for omfattende at forklare.


Figur 1


Figur 2 (klik for større billede)


Figur 3

Billede opløsning/farve
Det er altid en god idé at have sin Info palet fremme, så man kan se oplysninger om de enkelte objektdele..!
Eksempel (figur 4): Billede i 300 ppi i str. 36x24 cm i RGB farverum. Det er skaleret til 25%. Så nu er billedet 8x6 cm i 1200 ppi i dokumentet..! Det har betydning for billedets kvalitet (uskarp, sløret, flat) i output. For at undgå dette er det vigtigt at holde sig inden for 20% skaleringsmargen (op til 120% eller ned til 80%), for så sker der ikke noget med kvaliteten. Når InDesign dokumentet bliver eksporteret til PDF, bliver billedet klippet og pakket. Klippet betyder, at det kun er det udsnit af billedet i billedeboksen, der kommer med over i PDF filen. Pakket eller komprimeret betyder, at billeder over 300 ppi bliver sat ned til 200 ppi (figur 5), og at der anvendes en kompressionsalgoritme for at få billedet til at fylde mindre.


Figur 4 (klik for et større billede)


Figur 5

Separation/Ink Limit
Separation: Her kan man se sit InDesign dokument skilt ud på de 4 forskellige farveplader (figur 6): Cyan, Magenta, Yellow, Black. Samtidigt med at man kan se separationen, kan man også måle på farven ved at bruge curseren. Vær opmærksom på at det er arbejdsfarverummet, den måler ud fra. Man slår øje-symbolerne til og fra, alt afhængigt af, hvilke farveplader man vil se.


Figur 6 (klik for større billede)

Ink Limit: Her kan man se InDesign dokuments Ink Limit/farveindhold (figur 7), og her bør der være ekstra fokus på farvemængden *MAX 240%!!!
Eksemplet her er teksten i de 2 øverste linier sat til 400% farvemængde (100% i hver plade). Det bliver markeret her med rød, hvor farvemængden ligger over de 240%.
I den rettede version står teksten nu til 100K (ren sort), som den skal. Hvis det nu var billedet, der ikke var i den rigtige farveprofil, ville markeringen være vist i billedet.
* De 240% er grænsen for, hvad avispapir kan optage/suge uden at give tryktekniske og/eller kvalitetsmæssige problemer (fx afsmitning).


Figur 7

Sammenkopi/Flattener preview 
Selv om man har produceret sit InDesign job i flere lag, vil der ske en sammenkopi af ens job, når det bliver eksporteret til PDF. Det sker fordi, at den version af PDF, vi vælger, ikke har beskrivelse af transparens/gennemsigtighed. Så derfor bliver dokumentet sammenkopieret, og de enkelte objekter, der er påvirket af transparent, bliver del-elementer i PDF filen. Derfor er det vigtigt at bygge sit job op med brødteksten øverst og sine objekter/billeder under (figur 8).
1) Tekst lag det øverste
2) Vektor grafik
3) Pixel grafik
4) Den samme rækkefølge dog kun på et lag


Figur 8

Inden man eksporterer sit dokument til PDF, kan man under menuen Flattener Preview se, hvilke elementer der er eller bliver påvirket, når filen bliver sammenkopieret (figur 9).


Figur 9

Den røde farve er det, der markerer et objekt med transparent information. Det, der er overlappet den røde maske, bliver påvirket, hvis det ligger under den røde markering (figur 10).


Figur 10 (klik for større billede)