Avisens farverum

Avisens farverum / farvegengivelse

 

I avisproduktion trykkes der med de fire farver; cyan, magenta, gul og sort (CMYK).
Da standardavispapir er forholdsvist mørkt og samtidig har en mat og absoberende overflade, vil billeder som er trykt i henholdsvis avisoffset og arkoffset, se meget forskellige ud.
Derfor er det vigtigt at erkende, at når et billede skal gengives i en avis, så vil billedet fremtræde meget forskelligt fra alle andre former for billedgengivelser.

Man taler om, at alle enheder, som kan indfange eller gengive farver (fx kamera, scanner, skærm, print og tryk), har hver deres farverum (kaldet gamut). Det vil altså sige, at alle enheder gengiver farver forskelligt.
I nedenstående illustration, (CIE xy-diagram) skal den hesteskoformede figur illustrere alle de farver som det menneskelige øje er i stand til at se. I illustrationen er indtegnet tre gamuter (farverum) fra hver sin enhed.
Den yderste røde gamut (farverum) repræsenterer de farver som kan gengives i et RGB-billede på en given skærm, med ICC-profilen AdobeRGB.icc.
Den mellemste blå gamut repræsenterer de farver som kan gengives på ved trykning i CMYK, i arkoffset, på bestrøget papir. ICC-profilen ISOcoated_v2_eci.icc.
Den inderste hvide gamut repræsenterer de farver som kan gengives på ved trykning i CMYK, i avisoffset, på standardavispapir. ICC-profilen ISOnewspaper26v4.icc.

Som det fremgår af illustrationen vil der være en overvejende stor andel af et RGB-billedes farver, som ikke kan gengives når det skal trykkes i avisen.
Det er den enkelte computers opsætning af farvestyringspolitik der er afgørende for succesfuld billedernes farvegengivelse bliver efter en konvertering fra RGB til CMYK.
Det er vigtigt at der vælges den korrekte CMYK (= ISOnewspaper26v4.icc).